Kuuluu kaikille – myös partiossa

Kun kuulin Suomen Partiolaisten ottavan osaa “Kuuluu kaikille”-kampanjaan, tuntui kuin aurinko olisi valaissut koko tilan, kertoo Sami.

Tällä viikolla Suomen Partiolaiset ilmoitti tukevansa Seta ry:n ja Trasekin Kuuluu Kaikille -kampanjaa, jonka tavoitteena on uusi translaki. Tämän, sekä kansainvälisen transnäkyvyyden päivän kunniaksi, kaksi Pinkkipartion hallituslaista, Aleksi ja Sami, kertovat ajatuksiaan partiosta ja kampanjasta sekä vinkkejä siihen, miten kohdata transsukupuolinen partiossa.

Ovatko vähemmistöt tervetulleita partioon?

Aleksi: Monet kuvittelevat, että johonkin vähemmistöön kuuluvat ihmiset ovat ehdottomasti tervetulleita partioon, vaikka eivät sanoisi siitä mitään ja vaikka Suomen Partiolaiset tai piirisi ei tekisi siitä mitään ulostuloa. Se on väärä oletus. Vähemmistön edustaja ei voi tietää olevansa tervetullut partioon, jos he eivät näe konkreettista tietoa ja todistusta asiasta. Juuri sitä oli Suomen Partiolaisten lähteminen tukemaan Kuuluu kaikille -kampanjaan. Konkreettinen todistus meille, jotka eivät koe syntymässään määriteltyä sukupuolta omakseen.

Minä itse olen henkilökohtaisesti saanut moneen otteeseen vastata ystävilleni kysymyksiin siitä, että miten partio ottaa vastaan transsukupuoliset ja muut sukupuoleltaan moninaiset ihmiset.

Mitä sitten vastaan?
“Kyllä, partio on kaikille avoin” vai “Ei, minä voin olla minä vain, koska lippukuntani on niin moninainen.”

Ei kumpikaan näistä, vaan jostain väliltä. Hyvä, ettei vastaus ole jälkimmäinen, mutta huono, ettei se ole ensimmäinen. Oma vastaukseni sisältää aina jotain ihanasta lippukunnastani, jossa seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus on otettu hyvin vastaan ja myös huomioitu, jotain siitä, kuinka Suomen Partiolaisten tavoitteena on olla kaikille avoin, mutta todellisuus on toista; tällaisia, näin aroista asioista olevia esiintuloja tulee hyvin harvoin. Tämä kuitenkin kertoo minulle, monelle muulle partiolaiselle ja lisäksi myös monelle ei-vielä-partiolaiselle, että me kaikki olemme tervetulleita partioon juuri meidänlaisinamme, että meidän sukuelimemme ja henkilötunnuksemme eivät välttämättä määritäkään kaikkea.

Sami: Olen aikuisena kokenut miltä tuntuu, kun aikuinen ei kunnioita nimeäni. Se oli surullisinta aikaani partiossa. Onneksi aikuisena minulla on ollut muitakin yhteisöjä partion sisällä, joiden antaman voimin jaksoin jatkaa, ja pääosin olenkin tullut hyvin kohdatuksi partiossa. Edelleen erityisen upealta tuntuu joka kerta, kun esimerkiksi saunavuoroja jaettaessa huomioidaan sukupuoleltaan moninaisuuteen kuuluvat.

Partiossa on hyvä tiedostaa, että jokaisessa lippukunnassa voi olla sukupuolen moninaisuuteen kuuluva lapsi tai nuori.  Hän ei mahdollisesti osaa tai uskalla sanoa, miksi hän ei tunne oloaan hyväksi. Syynä voi tällöin olla esimerkiksi binäärinen ryhmäjako. Tällaisia tilanteita voi välttää tiedostamalla mitä jako tyttöihin ja poikiin saattaa viestittää: sukupuolen moninaisuuteen kuuluvasta se saattaa tuntua, että muille kuin tytöille tai pojille ei ole tilaa siinä lippukunnassa tai tapahtumassa, mitä asia koskee.

Perusvinkkejä transnuoren kohtaamiseen

Jotta vähemmistöön kuuluva partiolainen voi tuntea olonsa tervetulleeksi partiossa, on hyvä muistaa muutama asia yhteisessä kohtaamisessa. Aleksi listaa kolme kovaa vinkkiä:

  • Kun puhut kenelle tahansa sukupuolen moninaisuudesta, varsinkin nuorelle, joka on muutenkin haavoittuvaisessa tilassa, käytä sensitiivistä kieltä. Älä tytöttele tai pojittele, älä muutenkaan oleta sukupuolta. Varo käyttämästä loukkaavia sanoja.
  • Tiedä termit. Älä puhu transseksuaalisuudesta – se on transsukupuolisuus. Älä puhu sukupuolen vaihtamisesta – se on sukupuolen korjaamista. Älä puhu ”oikeasta sukupuolesta” – syntymässä määritelty sukupuoli ei ole ikinä oikea, jos niin ei koe. Älä puhu sukupuolen päättämisestä – me emme päätä sukupuoltamme. Jos joku paljastaa sinulle, että ei tunne olevansa sitä sukupuolta, joksi on syntymässä määritelty, älä vähättele.
  • Vaikka et olisi samaa mieltä kaikesta, älä kerro sitä nuorelle. On hyvin vahingollista väittää teini-ikäiselle, että hänen sukupuolikokemuksensa on väärä. Et ehkä ajatellut satuttaa sitä ehkä hiukan ujoa teiniä, joka uskaltaa ensimmäistä kertaa paljastaa syvimmän salaisuutensa ja ahdistuksen lähteen, mutta kun kerran niin teet, ei sitä voi korjata. Pahimmassa tapauksessa tämä teini voi olla yksi niistä sateenkaarinuorista, jotka näkyvät tähtinä iltataivaalla seuraavalla viikolla tai parin vuoden päästä. Jos et osaa sanoa mitään myönteistä ja kannustavaa, kuuntele, äläkä sano mitään.

Miksi Kuuluu kaikille -kampanjaan osallistuminen on tärkeää?

Sami: Tuntui todella hyvältä huomata, että minulla on puolestapuhujia, että saan olla minä partiossa. Vaikka olen aikuinen, niin silti tämä tuntui minustakin äärettömän hienolta. Voin vain kuvitella, miltä tämä tuntuu lapsesta tai nuoresta, joka ei vielä ole uskaltanut puhua asiasta kenellekään.

Transsukupuolinen lapsi osaa monesti jo parin vuoden iässä sanoa olevansa esimerkiksi tyttö, vaikka hänet olisi syntymässä toisin sukupuolitettu. Transsukupuolisuudessa onkin kyse siitä, että aivot ja keho ovat jo syntyessä “eri paria”. Nämä pienet lapset ovat hyvin alttiita perheensä ja ympäristönsä, kuten partion, kohtelulle. Tästä syystä jo lapsen pitäisi saada ilman vanhempiensa lupaa tehdä juridinen sukupuolen korjaus niin halutessaan. Suomen laissa lasta tulee kuulla 12-vuotiaasta alkaen, ja viimeistään tällöin asia pitäisi voida asia hoitaa lapsen toiveen mukaisesti. Lääketieteellinen prosessi pitäisi ehdottomasti erottaa juridisesta prosessista ja mielivaltaiset psykologiset tutkimukset pitäisi lopettaa, sterilisointipakosta puhumattakaan.

Aleksi: Minulle itselleni tämä on suuri askel kohti parempaa partiota. Olen minä, koska tajusin, kuinka epäreilua partio on minulle, koska olen transsukupuolinen. Olen tehnyt viimeiset kaksi vuotta erittäin paljon töitä sen eteen, että minä voisin kokea oloni oikeasti kotoisaksi partiossa, ei vain niiden siellä olevien ihmisten, hyvien ystävien, takia. Olen kirjoittanut, olen puhunut, puhunut ja puhunut, olen ajanut itseni burnouttiin, olen kommentoinut, olen seissyt tapahtumissa, olen hankkinut uusia partiopestejä, olen valvonut öitä. Jotta partio olisi parempi minulle ja monelle muulle.

Emme ole vielä ideaalitilanteessa, mutta tämä on jo mahtavaa. Kiitos. Kiitos Suomen Partiolaiset, kiitos puheenjohtajamme Hilla, kiitos kaikki, jotka ovat osoittaneet viime päivinä tukensa Suomen Partiolaisten päätökselle lähteä tukemaan Kuuluu kaikille -kampanjaa. Kiitos.

Kuva: Pinkkipartio ry:n arkisto

Artikkelia päivitetty klo 18.36.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *